Tekel sigaranın satışı ve toprak arazi koruma ve kullanım kanununa ilişkin haberlerin kültürel inşaası 2008 Hürriyet Gazetesi örneği

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: Ayşe Gül De Faveri

Danışman: HÜRRİYET KONYAR

"Tekel Sigaranın Satışı ve Toprak Arazi Koruma ve Kullanım Kanunu'na İlişkin Haberlerin Kültürel İnşası - 2008 Hürriyet Gazetesi Örneği" başlıklı çalışmada tarım haberleri söyleminin "kültür, iktidar, ideoloji ve hegemonya ile ilişkili olarak kurulduğu" varsayımı araştırılmıştır. Kültürel Çalışmalar perspektifinden haber üretim sürecinde dil pratikleriyle kurulan temsillerin ve anlamlandırmanın "gerçeklikle" olan ilişkisinde iktidar, ideoloji, kültür ve hegemonik söylemden bağımsız kurulmadığı varsayılmaktadır. Bu çerçevede Küreselleşme ve Tarım, Türkiye'de Tarımsal Dinamikler ve Küreselleşme alanları tanımlanarak günümüzde "tarım"ın ne anlama geldiği açıklanmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 2008 yılında "doğa ve tarım" alanını düzenleyen iki kanunun yasalaşma süreci iktidar ve muhalefet parti sözcülerinin söylemlerine odaklanılarak aktarılmıştır. Araştırma yöntemi olarak çoklu metot seçilmiştir. Alan yazın taraması ile araştırma literatürü taranmıştır. Gazete metinlerindeki iletişimin içeriğini tanımlamak için içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Metin kodlanırken kavramsallaştırma yoluyla betimsel analiz yapılmıştır. Bu çerçevede araştırmanın bulgularını tanımlayan ana kategoriler Devlet, Doğa, Modernleşme, Küreselleşme ve Tarımsal Üretici olarak belirlenmiştir. Kavram ve veri güdümlü stratejiler yoluyla oluşturulan kodlama çerçevesi ile verinin sıklığı tanımlanmış ve tarım alanında anlamın ne yönde kurulduğu araştırılmıştır. Haberlerin kodlanmasında ve frekans analizinde N-VİVO 10 bilgisayar programı kullanılmıştır. Haber metinlerindeki iletişimin içeriğinin dağılımında devlet ve küreselleşme kategorilerinin ağırlığı tespit edilmiştir. Bu kategorileri tarımsal üretici, modernleşme ve doğa kategorilerinin izlediği görülmüştür.