Antalya ve çevresinde sebze seralarında bulunan zararlılar ve doğal düşmanlarının saptanması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1999

Öğrenci: Emine Bulut

Danışman: HÜSEYİN GÖÇMEN

Bu çalışmada, Antalya ve çevresinde (Uncalı, Topçular, Alanya, Kumluca) domates, biber ve patlıcan seralarında görülen zararlılar, bu zararlıların populasyon gelişmesi ve doğal düşmanları araştırılmıştır. Çalışma sonucunda zararlı olarak Bemisia tabaci Genn., Trialeurodes vaporariorum West. (Horn., Aleyrodidae), Liriomyza huidobrensis (Blanchard), Liriomyza trifolii (Burgess) (Dip., Agromyzidae), Tetranychus sp. (Acari, Tetranychidae), Polyphagotarsonemus lotus (Banks) (Acari, Tarsonemidae), Aphis gosypii Glov., Myzus persicae Sulzer (Hom., Aphididae), Frankliniella occidentalis (Pergande) ve Thrips tabaci Lindeman (Thy., Thripidae) saptanmıştır. Zararlıların doğal düşmanları olarak Neochrysocharis formosa (Westwood), Digfyphus isaea (Walker), Hemiptarsemıs varicornis (Girault), Diglyphus crassinervis (Erdos), Chrysocharis gemma Walker (Hym., Eulophidae), Encarsia sp., Eretmocerus sp. (Hym., Aphelinidae), Asaphes vulgaris (Walker) (Hym., Pteromalidae), Sryphophagus aphidivorus (Mayr) (Hym., Encyrtidae), Chrysoperla cornea Stephens (Neu., Chrysopidae), Orius minitus (L.), Orius niger (W.) (Het: Anthocoridae), Macrolophus caliginosus Wagner (Het., Miridae) ile Braconidae (Hym.), Syrphidae (Dip.) ve Cecidomyiidae (Dip.) familyalarına ait doğal düşmanlar bulunmuştur. Bölgesel olarak en yüksek zararlı ve yararlı populasyonu Uncalı'da ortaya çıkmıştır. Bitkiler arasında en fazla zararlı türü ve yoğunluğu patlıcanda, en az zararlı tür ise biberde görülmüştür.