Çıkış gücü ayarlanabilen, akım beslemeli led sürücü devresi tasarımı

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: Nihal Çetin Acar

Danışman: SELİM BÖREKCİ

Son yıllarda yarı iletken teknolojilerindeki gelişmelerin yanında enerji verimliliğine verilen önem de giderek artmaktadır. Birçok teknolojik alanda LED kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. LED'lerin düşük enerji tüketimi, uzun ömürlü ve çevre dostu olma gibi avantajlarından dolayı özellikle aydınlatmada kullanımı yaygındır. LED'lerin daha verimli ve kararlı bir şekilde kullanılması için kullanılan sürücü devre oldukça önemlidir, bu nedenle günümüzde birçok sürücü devre tasarımları yapılmıştır. Bu çalışmada da akım beslemeli, çıkış gücü ayarlı, paralel rezonans sürücü devre tasarımı gerçekleştirilmiştir. Devre girişi akım beslemeli olduğundan giriş akımı daha sabittir ve daha az harmonik bileşen içermektedir. Devrenin rezonans kısmında manyetik etkileşimli bobin kullanılmıştır, bu bobin ile yük ve anahtarlama kısmı arasında elektriksel izolasyon sağlanmıştır. Devrede anahtarlama kontrolü sürücü entegre ile yapılmıştır. LED sürücü devrenin çıkışına bağlanan bir manyetik denetimli bobin sayesinde çıkış gücü %50 oranında ayarlanabilir hale getirilmiştir. Böylece 22.5 kHz anahtarlama frekansında, 33 Watt çıkış gücüne sahip, düşük maliyetli, basit yapılı ve çıkış gücü %50 oranında ayarlanabilir LED sürücü devresi tasarlanmıştır.