Antayla’da spor turizmi : mevcut durumun tespiti

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: Mustafa Yeşil

Danışman: ŞAFAK AKSOY

Bu çalışmada, spor turizminin kavramsal çerçevesinin belirlenmesi ve Antalya ilini kapsayan uygulama araştırması ile mevcut spor turizmi uygulamalarının bölgede daha organize şekilde geliştirilmesi için karar organlarına bilgi sağlamak amaçlanmıştır. Spor, turizm ve spor turizmi kavramları bölümler halinde ele alınarak yeni sayılabilecek bu araştırma alanına katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümü için Türkiye'de özellikle bu alanda oldukça ileri düzeyde bulunan Antalya seçilmiştir. Uygulamanın turizm işletmeleri boyutunu, spor turizmi faaliyetlerinin yoğun olarak toplandığı Belek ve Kundu bölgesi otel işletmeleri ile il genelinde faaliyet sürdüren ve spor turizmi üzerinde uzmanlaşmış seyahat acenteleri ve tur operatörleri oluşturmuştur. Ayrıca spor turizmi faaliyetlerinin gerçekleşmesinde çeşitli görevleri olan kamu kurumlarıyla sivil toplum kuruluşlarının da aralarında bulunduğu aktörler uygulamanın diğer boyutunu oluşturmuştur. Veri toplama işlemi, spor turizmi alanında kendi kurumlarında yetkili kılınan yöneticilerle yüz yüze görüşme yoluyla yapılmıştır. Bir kısmı kapalı uçlu, bir kısmı açık uçlu olmak üzere 27 soruluk bir forma dayanan mülakat görüşmeleri sonucunda ulaşılan sonuçlar grafikler ve tablolar yardımıyla yorumlanmıştır. İstatistik işlemleri için toplanan bilgilerin frekansları alınıp yüzde değerleri yorumlanmaya çalışılmıştır. Spor turizmi kavramının kamu ve özel sektördeki yetkililer tarafından nasıl algılandığı, ülkemizde spor turizmine yönelik paydaşların kimler olduğu ve hangi sorumlulukları üstlenmeleri gerektiği, Antalya'da spor turizminin mevcut düzeyinin ne olduğu, altyapının durumu, spor turizmindeki güvenlik durumu, spor turizminin geleceği gibi sorulara cevaplar bulunmaya çalışılmıştır. Yapılan literatür taramaları çerçevesinde ve uygulama çalışmasıyla toplanan bilgiler, spor turizmi kavramının Türk turizmi içerisinde gelişebilmesini ve sahip olduğumuz çok çeşitli kaynaklara ve hizmet kalitemize rağmen bizden daha önde yer alan irili ufaklı ülkelerle rekabet edebilmek için Antalya'da yapılması gerekenleri ortaya koymaktadır. Ülkemizde spor turizminin gelişmesi için Antalya'daki katılımcılar tarafından tespit edilen konuların ele alınarak eksikliklerin tamamlanması ve bilimsel bir komite tarafından çalışmaların yürütülmesi uygun olacaktır.