Orta düzey yöneticilerde performans değerleme ve ilaç endüstrisine yönelik bir araştırma

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Öğrenci: Dinçer Demirel

Danışman: NİLGÜN ANAFARTA

Günümüzün işletmecilik anlayışında, işletmeyi oluşturan temel fonksiyonlar arasında ön plana çıkan insan fonksiyonunun işletmelerin başarı ve başarısızlıklarını belirleyen bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan, işletmelerin sahip oldukları iş gücünün kalitesi ve performans seviyesi işletmelerin başarıya ulaşmasındaki en önemli göstergelerden birisidir. Bu amaçla, işletmelerde performans değerleme çalışmaları yapılmaktadır. Bu derece önemli olan performans değerleme çalışmalarında kullanılan performans değerleme yöntemleri arasında geleneksel yöntemlerin yam sıra, işletmelerin yapışma uygun olan çağdaş performans değerleme yöntemlerinin de kullanılması zorunlu olmaktadır. Ücret-maaş yönetimi, kariyer yönetimi, eğitim gereksinimlerinin saptanması, işten ayırma kararlan, rotasyon ihtiyacı organizasyonel kararların alınmasında etkili bir rol oynayan performans değerleme etkinliğini tüm endüstriler için zorunlu bir öğe durumuna getirmiştir. İlaç endüstrisi de insan faktörünün önemli bir kriter olmasından dolayı gerekli özenin gösterilmesi gereken bir sanayi sektörüdür. Bu çalışmada amacımız, sektörde çalışan orta düzey yöneticilerin performans değerleme hakkındaki kişisel görüş ve düşüncelerini ortaya koymak ve gerekli çalışmalara yön verebilmektir. Bu nedenlerden dolayı, ele aldığımız bu çalışmada performans değerleme yaklaşımları incelenmiş ve İSO' nın 2001 yılı için belirlediği 500 büyük sanayi şirketi içinde yer alan 12 büyük ilaç şirketinin performans değerleme uygulamaları araştırılarak elde edilen bulgulara göre yorumlar yapılmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.