Farklı Fertigasyon Stratejileri ve Damlatıcı Debilerinin Kumlu ve Tınlı Topraklarda Nitrat Yıkanması Üzerine Etkilerinin İncelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Öğrenci: Cihan KARACA

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): DURSUN BÜYÜKTAŞ

Bu çalışma ile farklı fertigasyon stratejilerinin, değişik bünyeye sahip topraklarda nitrat yıkanması üzerine etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla, farklı fertigasyon stratejileri, kumlu ve tınlı olmak üzere iki farklı toprak bünyesi ve 2 ve 4 L/s damlatıcı debilerinde denenerek, gübrenin toprağın istenen derinliğine bırakılabilmesi için, sulama sırasında fertigasyonun başlatılacağı en uygun zaman dilimi saptanmıştır. Araştırma Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde bulunan serada saksılarda yürütülmüştür. Fertigasyon stratejileri, gübre eriğinin sulama süresi içerisinde suya karıştırılma zamanı farklılaştırılarak oluşturulmuştur. Bu amaçla aşağıdaki fertigasyon konuları denemede kullanılmıştır: F1: Sulama süresinin son yarısında gübre eriyiğinin verilmesi, F2: Sulama süresinin ilk yarısında gübre eriyiğinin verilmesi, F3: Sulama süresinin ¼ ü ile ¾ ü arasında gübre eriyiğinin verilmesi F4: Sulama süresi boyunca gübre eriyiğinin verilmesi, Sonuç olarak, tınlı topraktan yıkanan toplam NO3-N miktarı (mg) incelendiğinde, damlatıcı debisinin ve fertigasyon stratejilerinin NO3-N yıkanmasında etkili olduğu, kumlu toprakta ise damlatıcı debilerinin NO3-N yıkanmasında istatistiksel anlamda bir etkisinin olmadığı ancak fertigasyon stratejilerinin kumlu topraktan NO3-N yıkanmasına etkili olduğu saptanmıştır. Tınlı toprak uygulamalarında 4 L/s?lik debide F4 stratejisi önerilirken kumlu topraklarda 2 L/s?lik debide F3 stratejisinin uygulanması önerilmektedir.