Ortaöğretim öğrenme-öğretme süreçlerinin bilgi ve iletişim teknolojileriyle bütünleştirilmesinde karşılaşılan problemler ve çözüm yolları

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Programları Ve Öğretim Programı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: İpek Som

Danışman: ŞERAFETTİN KARAKAYA

Bu araştırmanın temel amacı Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin öğrenme-öğretme süreçleriyle bütünleştirilmesinde var olan durumda karşılaşılan problemlerin tespiti ve bunların çözümüne ilişkin öğretmen ve yönetici görüşlerinin incelenmesidir. Durum çalışması kullanılarak yapılan araştırma kapsamında veri toplama süreci 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Antalya İli'nde FATİH Projesi'nin tamamlandığı üç ortaöğretim kurumunda görev yapmakta olan öğretmen ve yöneticilerin katılımıyla yürütülmüştür. Araştırmanın verileri; doküman incelemesi, alan gözlemleri, öğretmen-yönetici görüşmeleri ve Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanımlarını Belirlemeye Yönelik Anket Formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada temel betimleyici istatistik işlemleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; öğretmenler öğretim için gerekli BİT donanımlarına yeterli düzeyde erişim sağlandığı görüşündedir. Yöneticilerin öğretimde BİT kullanımına yönelik sağladıkları kurumsal desteği yeterli gördükleri ve öğretmenlerden bu konuda yüksek beklentilerinin olduğu anlaşılmıştır. BİT'i öğretimle bütünleştirme sürecinde karşılaşılan sorunlar; akıllı tahta ve tabletlerin kullanışlılığı, uygun materyallerin seçimi ve öğrencilerin bu donanımları amacı dışında kullanımları ile ilişkilendirilmiştir. Bulgular doğrultusunda; BİT donanımlarından kaynaklanan teknik sorunların giderilmesi, öğretim programları ve mesleki gelişim programlarında değişiklikler yapılması, paydaşların bilinçlendirilmesi için öneriler sunulmuştur.