Termessos milli parkı (Antalya) ve Temmuz 1997 yangınında zarar gören Düzlerçamı bölgesinin liken floralarının karşılaştırılması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Öğrenci: Özge Tufan

Danışman: HÜSEYİN SÜMBÜL

Bu çalışma, araştırma alanım oluşturan Termessos Milli Parkı ve Temmuz 1997 yangınında meydana gelen Düzlerçamı Yangın Alanı' nın liken floralarım ortaya koymak ve bu iki alam liken floraları açısından karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Mart 2002-Eylül 2003 tarihleri arasında iki alanda yapılan arazi çalışmaları sırasında toplanan 1114 liken örneğinden 162 tür, 4 alttür ve 5 varyete (toplam 171 takson) saptanmıştır. Araştırma alanının birinci bölümünü oluşturan Termessos Milli Parkı'ndan 28 familyaya ait 67 cins, 152 tür, 4 alttür ve 5 varyete (toplam 161 takson) belirlenirken, alanın ikinci bölümünü oluşturan Düzlerçamı Yangın Alanı'ndan ise, 13 familyaya ait 18 cins, 36 tür, 2 varyete (toplam 38 takson) tespit edilmiştir. Saptanan taksonlardan 10'unun sadece Düzlerçamı Yangın Alanı'nda, 133'ünün sadece Termessos Milli Parkı'nda, 28'inin ise her iki alanda da bulunduğu belirlenmiştir. Toplam 171 taksonun 100'ü Antalya ili için, 47'si Akdeniz Coğrafik Bölgesi için, 34'ü Türkiye'nin Akdeniz Fitocoğrafik Bölgesi için, 15'i de Türkiye için yeni kayıttır. Türkiye için yeni kayıt olan 15 taksonun tamamı Termessos Milli Parkı'ndan tespit edilmiştir.