Kentsel Yeşil Alanlarda Vandalizm ve Olası Tasarım Çözümlerinin Antalya Örneğinde İncelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Öğrenci: Rifat OLGUN

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): TAHSİN YILMAZ

Bu çalışmada, Antalya kenti örneğinde kentsel yeşil alanlarda vandalizmin varlığına dikkat çekilerek, nedensellik ilişkileri kurulmaktadır. Çalışma kapsamında uygulama sonrasında ortaya çıkan aksaklıkları tasarım aşamasında alınacak olası tasarım çözümleri ile önlemenin veya malzeme, zaman, işgücü ve maddi kayıpları en aza indirgemenin olanaklı olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışma alanlarını, Antalya kent merkezi sınırları içerisinde yer alan Muratpaşa Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi ve Kepez Belediyesinin sorumluluğunda bulunan Nayla Atay Parkı, Aydın Kanza Parkı, Konyaaltı Sahil Parkı, Çamlıbel Mahalle Parkı, Gazi Bulvarı Parkı oluşturmaktadır. Beş farklı bölgeden seçilen beş park içerisinde yer alan donatı elemanları (banklar, aydınlatma elemanları, piknik masaları ve çöp kutuları) 12 ay boyunca aylık gözlemlenmiştir. Elde edilen verilerden vandalizm eylemleri tespit edilmiştir. Bu veriler üzerinde ki-kare ve doğrusal olmayan kanonik korelasyon testleri uygulanarak, park ögesi türü, donatı elemanı türü, malzeme, renk ve mevsimlerin vandalizm eylemlerinin meydana gelmesindeki etkileri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, parkların farklı bölgelerde bulunmasının vandalizm eylemlerinde herhangi bir etkisinin olmadığı ve tamamında vandalizm eylemlerinin meydana geldiği, bununla beraber vandalizm eylemlerinin meydana gelmesinde, donatı elemanlarının malzemesi, rengi, donatı elemanı türü ve daha önceden vandalizme uğramış olma faktörlerine göre bazı anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.