Yapay nohut (Cicer Arietinum L.) mutantlarında kök ve yumrucuk özelliklerinin belirlenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2002

Öğrenci: Hüseyin Çancı

Danışman: CENGİZ TOKER

Kök ve yumrucuk özelliklerinin gözlenmesi amacıyla toplam 45 nohut {Cicer arietinum L.) genotipi, 36 mutant, 5 mutantların anaçları, 1 kurağa toleranslı ve 3 tek yıllık yabani Cicer türü kullanılmıştır. Deneme, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi serasında 2 set halinde tesadüf parselleri deneme deseninde 5 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Birinci set kök özelliklerinin belirlenmesi için ikincisi ise yumrucuk oluşumu için kullanılmıştır. Bitkiler; eni 37 cm, boyu 52 cm ve derinliği 30 cm olan plastik kasalarda, elektrik geçirgenliği 250-500 S/cm max, pH'sı 6.1, toplam organik maddesi % 98, % 0.5 azot, % 2.8 K20 ve % 2.8 P205 içeren 1/3 oranında cocopeat+perlit karışımında yetiştirilmiş ve şişleme sulama sistemiyle saatte 0.4 L olacak şekilde sulanmıştır. Bradyrhizobium sp. {Cicer) ırkı Ankara Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsünden sağlanmıştır. Genotipler arasında incelenen özellikler bakımından, genelde istatistik! önemli farklılıklar bulunmuştur. Tüm genotipler içinde 2100324 no. lu mutant en uzun köke sahip olmuştur. Bazı mutantlar yumrucuk sayısı ve kök kuru ağırlık/fide kuru ağırlık oranı bakımından kontrollerden üstün çıkmıştır.