Alfa kümelenme potansiyeliyle hafif çekirdeklerin nükleer yapı ve rezonant gözlenirlerinin incelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Ramazan DAĞTAŞ

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): ORHAN BAYRAK

Bu çalışmada 20Ne ve 24Mg hafif çekirdeklerinin alpha-alpha çift katlı (alpha clustering double folding-ACDF) ve nükleon-nükleon (n-n) çift katlı (double folding-DF) potansiyel modeliyle dönme bandı uyarılma enerjileri, B(E2) geçiş şiddetleri ve alfa bozunma genişlikleri sistematik olarak incelenmiştir. Burada söz konusu iki sistemin önce nükleer potansiyeli elde edilmiştir. Nükleer potansiyelleri elde edilen bu çekirdeklerin Schrödinger denklemini çözerek enerji ve bozunma genişliğini hesaplayan Gamow kodu yardımıyla pozitif çift pariteli dönme bandı uyarılma enerjileri hesaplanmıştır. 24Mg çekirdeğinin enerji seviyelerini teorik sonuçlar ve diğer çalışmalarla karşılaştırmak için fotonükleer reaksiyon ile 25Mg çekirdeğinden proton koparma deneyi gerçekleştirilmiştir. Yine aynı nükleer potansiyel kullanılarak bu iki sistem için B(E2) geçiş şiddetleri eş zamanlı olarak elde edilmiştir. Yarı-klasik WKB (Wentzel-Kramers-Brillouin) yaklaşımı kullanılarak 16O+alpha ve 20Ne+alpha sistemlerinin alfa bozunma genişlikleri teorik olarak hesaplanmıştır. Bilindiği üzere etkin potansiyelde nükleer potansiyel belirsizdir. Bu çalışmanın temel motivasyonu nükleer potansiyeldeki belirsizliği en aza indirmektir.