Hepatit B virüs aşılamasında uygulanacak Türkiye aşı şeması modifikasyonlarının rutin aşı şeması ile karşılaştırılması

Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2002

Öğrenci: Meltem Erol

Danışman: REHA ARTAN

Bu araştırma, ülkemizde 1998 yılından itibaren rutin süt çocukluğu aşılma takvimine eklenmiş olan Hepatit B aşılamasının etkinliğini değerlendirmek üzere yapılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde üç doz aşısını sağlık ocağında tamamlamış 0-12 ay arası 270 süt çocuğu alındı. Bu bebeklerden 18 i önerilen şema ile (3,4,9.ayda) aşılanırken 30 u 4, 5,10. Ve 13 ü 3,4,10. Ay aşılanmış, kalan 46 süt çocuğu 11 ayrı şemaya göre aşılanmıştır. Son aşıdan 1 ay sonra serum örneğinde antiHBs düzeyi ELİSA yöntemiyle ölçüldü. Üç çocuk dışında tümünde antiHBs düzeyi 10 IU/L nini üzerinde bulundu (Sero koruma oranı %99). İkinci bölümde hepatit B aşısı sağlık ocağı koşullarında 20 çocuğa ilk dozu BCG ile eş zamanlı 2,3,9. Aylarda uygulandı (Grup I). Sağlık ocağı koşullarında 3, 4,9.ayda aşılanmış 50 bebekte (Grup II) ve 0, 1, 6. Ayda Tıp Fakültesinde aşılanan 20 süt çocuğunda (Grup III) son aşıdan bir ay sonra anti HBs titreleri ölçüldü. Serokoruma grup I de %100, grup II de %99, grup III de %100 idi. Aşılaması 3,4,9. Ayda yapılan bir süt çocuğunda anti HBs titresi 10 IU/L nin altında bulundu.İki,3, 9 ve 0, 1,6. Aylarda aşılanan süt çocuklarının son aşıdan bir ay sonraki antiHBs titrelerinin geometrik ortalamaları farklı değild (p>0,05). Üç, 4, 9.ay grubunda diğer iki gruptan daha yüksek antikor düzeyi bulundu (<0,05). Çalışmanın üçüncü bölümünde üç aşı grubunun bir yıl sonraki antiHBs düzeyleri ölçüldü.Her üç grubun antikor düzeylerinin geometrik ortalamaları farksız olmakla birlikte, aşılama sonrasındaki düzeyden düşük bulundu (p<0,05). Bir yıl sonraki serokoruma oranları sırasıyla %100,, %96,, %100 oranında evam etmekteydi. HBV aşısı; diğer rutin aşılarla eş zamanlı veya ilk dozu BCG ile eş zamanlı uygulanırsa, hiçbir aşı ile birlikte uygulanmadığı 0, 1,6. Ay şemasındaki kadar serokoruma sağlayabilmektedir. HBV için orta derecede endemik olan, tüm hamilelerin HBV için taranamadığı ülkemizde aşılamanın olabildiğince erken başlatılması gereklidir. 0,1,6 veya 0,2,9. Aylarda uygulanması olanaksız ise 2,3,9.aylarda uygulanabilir.