Psikiyatri hastalarının hastaneye yatmaya bağlı karşılaştıkları stresörler, çözüm yolları ve ekip üyelerinden beklentileri.

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2004

Öğrenci: Havva Akpınar Özkaraca

Danışman: KADRİYE BULDUKOĞLU

Araştırma, psikiyatri kliniğinde yatan hastaların hastaneye yatmaya bağlı karşılaştıkları stresörler, çözüm yollan ve ekip üyelerinden beklentilerinin belirlenmesi amacıyla, tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nde yapılmıştır. Araştırmaya örneklem kriterlerini taşıyan 50 hasta alınmıştır. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen hastalan tanıtıcı sorular ve psikiyatri hastalarının psikiyatri kliniğine yatmaya bağlı stres faktörlerini belirlemeye yönelik sorular olmak üzere 2 bölümden oluşan anket formu uygulanmıştır (Ek:I-A, Ek:I-B). Anket formunu hastalara araştırmacı okumuş ve yanıtlan kaydetmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS paket programı, ikili t testleri (Student's t testi), Mann- Whitney U testi kullanılmış, açık uçlu sorular ise araştırmacı tarafından gruplandınlarak, yüzdelik hesaplamalara göre değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilere göre, psikiyatri kliniğinde yatan hastalann hastaneye yatmaya bağlı karşılaştıklan stresörler sırasıyla, psikiyatrik hastalığa sahip olma, yalnızlık ve izolasyon yaşama, yatarak tedavi olma zorunluğu, iş/okuldan uzak olma ve ziyaret saatlerinin süresidir. Bu sırayı, doktor ve hemşireye ulaşabilme, doktorlann hastalara karşı yaklaşırdan, hastanenin fiziksel koşullan, klinikte sigara içmenin serbest olması ve kliniğin mimari özellikleri izlemektedir. Araştırma sonucunda, psikiyatrik hastalığa sahip olma ile ilgili, depresyon ve anksiyete bozukluğu tanısına sahip olanlar, hastaneye birden fazla yatışı olanlar ile sosyal güvencesi olanlann, daha fazla zorlanma yaşadıklan saptanmıştır. Yalnızlık ve izolasyon yaşamaya bağlı, depresyon ve anksiyete bozukluğu tanısına, sahip olanlar ile hastaneye birden fazla yatışı olanlann zorlanmayı daha fazla yaşadıklan belirlenmiştir. Depresyon ve anksiyete bozukluğu tanısına sahip hastalar, yatarak tedavi olma zorunluğu konusunda da daha fazla zorlanma yaşamaktadırlar. Iş- okuldan uzak olma ile ilgili çahşanlann ve tanısını bilmeyenlerin daha fazla zorlanma yaşadıklan ortaya çıkmıştır. Ziyaret saatlerinin süresi ile ilgili, kadınların, tanısını bilmeyenlerin daha fazla zorlandığı görülmüştür. Aynca, doktor ve hemşireye ulaşabilmede kadınlar, evli olmayanlar, çocuğu olmayanlar ile hastalık süresi altı yıldan fazla olanlann, daha fazla zorlandığı belirlenmiştir. Belirlenen bu sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Hastalann hastaneye yatmaya bağlı yaşadıklan güçlükleri gidermede kullandıklan çözümler sırasıyla, servis içerisinde dolaşmak-diğer hastalarla konuşmak, sigara içmek, kitap okumak-tv izlemek, yalnız kalmayı tercih etmek ve sorunun çözümü için hiçbir şey yapmamaktır. Hastalar hastaneye yatmaya bağlı yaşadıklan güçlükleri gidermede doktorlardan ilgi ve destek sağlamalanm, hemşirelerden hastalığın hızlı tedavi edilmeşi-planlı görüşme-klinik içi etkinliklerin yapılmasını, diğer personelden ilgi ve destek sağlamalanm, hastane yönetiminden ise personeli sürekli denetlemeleri ve temizliğin daha iyi yapılmasını beklemektedirler.