Antalya'da Güneş Enerjisi Kazanımı Açısından En Uygun Sera Yönünün Simulasyon Yöntemi İle Belirlenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1996

Öğrenci: Akın Tepe

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): RUHİ BAŞTUĞ

Antalya koşullarında sera yüzeyine gelen güneş ışınla rının geliş açısı ve anlık güneş radyasyonu düzeyi gözönüne alınarak, tip bir seranın değişik yönlerde yerleştirilmesi durumunda kazandığı güneş enerjisi miktarının karşılaştırıl madı amacıyla bir bilgisayar model çalışması yapılmıştır. Geliştirilen bilgisayar modelinde Antalya iklim koşulla rı cr.lcE ve boylam derecesi, tip seranın boyutları, yüzey eğim açısı, yüzey azimut aÇısi ve örtü geçirgenliği girdi olarak kullanılmış ve Çalışmada 640 kb kapasiteli bir 486 Dx bilgisayardan yararlanılmıştır- Modelde, yaygın ışınım, rüz gar, yansıma, örtü malzemesinin kirliliği ve eskiliği, bulut luluk, sera elemanlarının oluşturacağı gölgelemenin etkisi gibi koşulların tüm seralar için aynı olduğu varsayılmıştır. Doğu batı kuzey-güney, güneydogu-kuzeybatı ve kuzeydoğu-güney batı olmak üzere dört farklı sera konumu için çıktı olarak ht_r bir sera yüzeyinin ve tüm seranın güneş enerjisi kazanımı elde edilmiştir. Sonuç olarak, Antalya için diğer bütün koşullar eşit kabul edildiğinde, doğrudan ışınım (direkt radyasyon) kazanı mı açısından güneydoğu kuzeybatı yönlü seraların daha uygun olduğu belirlenmiştir. Ancak, modelde kullanılan varsayımlar dikkate alınırsa (yaygın ışınım, rüzgar, yansıma, örtü malze mesinin kirliliği ve eskiliği, bulutluluk, sera elemanlarının oluşturacağı gölgelemenin etkisi gibi) seraların kuzey- güney yönünde kurulması önerilebilir.