Teknik analiz yöntemiyle hisse senedi değerlemesi ve İMKB'de uygulamaları

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2002

Öğrenci: Kaynak Remzi Orhan

Danışman: MEHMET ŞEN

Bir ülkenin ekonomisinin gelişip, büyümesinde fon arz edenler ile fon talep edenleri karşı karşıya getiren menkul değerler borsası çok önemli yer tutar. Bu tip borsalarda hisse senetlerini değerlemek için birçok yöntem ve analiz vardır. Bu çalışmayla hisse senedi değerleme analizlerinden Teknik Analiz'in İstanbul Menkul Değerler Borsası' ndaki uygulanabilirliğini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde Teknik Analiz yöntemi kapsamlı bir şekilde ele alınmış ve İstanbul Menkul Değerler Borsası'ndaki uygulanabilirliği sorgulanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde hisse senedi değerleme analiz yöntemlerine ve Teknik Analiz yönteminin temeli Dow Teorisi üzerinde durulmuş, ikinci bölümde Teknik Analiz' de kullanılan hisse senedi fiyat grafiklerinin çeşitleri ve nasıl çizildikleri gösterilmiştir. Teknik Analiz yöntemini oluşturan temel bölümler; Üçüncü bölümde Trendler, dördüncü bölümde Formasyonlar ve beşinci bölümde Teknik Göstergeler hem İstanbul Menkul Değerler Borsası' nda hem de New York Menkul Değerler Borsası' nda bulunan hisse senedi grafikleri eşliğinde derinlemesine incelenmiştir. Son bölümde ise beş bölüm halinde incelenen Teknik Analiz yönteminin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda uygulanabilirliği bu borsadan seçilen hisse senetleri üzerinde araştırılmıştır.