Katmanlı üstün iletken yapısında elektronik iletimin bilgisayar benzetimi yöntemiyle incelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1999

Öğrenci: Muhammet Barın

Danışman: BÜLENT ULUĞ

Bu çalışmada, katmanlı üstün iletken yapısında elektronik iletim bilgisayar benzetimi yöntemiyle perkolasyon modeli esas alınarak incelenmiştir. İki ve üç boyutta, dört ve sekiz komşulukta iletimin düşünüldüğü bilgisayar programlan qbasic'de yazılmıştır. Bu programlar kare örgüde, çeşitli durumlar için iletimin ortadan kalktığı konsantrasyonu hesaplamaktadır. Örgü boyutu ile perkolasyon arasındaki ilişki grafiklerde verilmiş, ayrıca, bulunan değerlerle seramik üstün iletkenlerde üstün iletkenliğin kaybolduğu yoğunluklar arasında ilişki kurulmaya çalışılmıştır.