Antalya’nın Falez Yapılarındaki Bitkilerin Tespiti ve Karşılaştırılması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Meryem GÖKOĞLU

Danışman: Orhan Ünal

Günümüzde küresel ekosistemin insanlar tarafından değiştirilmesi nedeniyle birçok bilim adamının hemfikir olduğu yeni bir jeolojik çağın -Antroposen Çağı- başlangıcı tetiklenmektedir. Birçok canlı antropojenik faaliyetleri tolere edip insanlarında içinde bulundukları habitatlarda hayatlarını sürdürmeye devam ederken, canlıların büyük çoğunluğu da dramatik bir şekilde popülasyonlarında düşüş yaşamaktadır. Tüm bu olanların sonucunda da gezegenimiz altıncı büyük yok oluşa doğru itilmektedir.

Tez Projesi kapsamında bütünlüğü bozulan falezlerin floristik açıdan benzerlikleri incelenmesi amaçlanmış olup bu kapsamda Antalya ilinde yer alan falezlerin belirlenen lokasyonlarında bulunan bitkilerin tespitinin yapılması ve bitki açısından lokasyonlar arasındaki benzerlik durumları araştırılması amaçlanmaktadır. Benzerlik durumlarında bitkinin bilimsel adı, endemizm durumu, IUCN durumu, Angiosperm ya da Gymnosperm durumu, Tıbbi ve Ticari Bitki Durumu ve sınıfı gibi değişkenleri kullanılacaktır. Bu durumlar kodlanarak Max Ent’e kategorilendirilip Lokasyonlara SPSS 20.0 IBM COP programı ile Modifiye Diskriminant Analizi yapılacaktır. Böylelikle lokasyonların floristik benzerliklerinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.