Türk tekstil sanayi endüstri-içi ticaretin yapısı ve incelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Öğrenci: Esin Özel

Danışman: KEMAL TÜRKCAN

Geleneksel dış ticaret teorilerinde, dış ticaret ülke içerisinde üretilmeyen malların tedariğini sağlama rolünü üstlenmektedir. Ancak 1960lı yılların başından itibaren, iktisatçılar dünyada benzer ürünlerin eşanlı olarak hem ihraç edilip hem de ithal edildiğini gözlemlemişlerdir. Endüstri-içi ticaretin dünya ticaretinin önemli bir bölümünü oluşturduğunun anlaşılmasından sonra, bu konuda daha kapsamlı çalışmalar yapılmaya başlandı . Endüstri İçi Ticaret (EİT) kavramı, aynı endüstriye ait malların iki yönlü değişimi olarak tanımlanabilir.Tekstil ve konfeksiyon sektörü sanayileşme sürecine damgasını vuran en önemli sektördür. Ve bu sektör, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınmasında önemli roller oynamıştır. Tekstil ve konfeksiyon üretimi önce sanayileşmiş ülkelerde başlamış zamanla emek yoğun bir endüstri olması sebebiyle gelişmekte olan ülkelere doğru kaymıştır. Çalışmamızda Türkiye tekstil sanayi ürünleri ithalat ve ihracatını ve 220 ülke ile olan endüstri içi ticaretinin gelişimi ve yapısı incelenecektir. 1996-2006 dönemini kapsayan, HS'ye göre 6 basamaklı tekstil grubuna ait verilerle, standart Grubel-Lloyd endeksi kullanılarak ara, bitmiş ve toplam mallar için endüstri-içi ticaret hesaplanacaktır. Çalışmamızda son olarak, Tük tekstil sanati endüstri-içi ticaretin belirleyicileri panel ekonometri teknikleri yardımıyla tespit edilmeye çalışılacaktır.