Turizm Sektöründe Fiyatlandırma Stratejilerinin İncelenmesi: Güneydoğu Anadolu Bölgesi Örneği

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: Murat KARAHAN

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): MEHMET EMİN İNAL

Fiyatlandırma, gelir özelliği olan ve karlılığı sağlayan önemli bir pazarlama karması elemanıdır. Günümüzde birçok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de fiyatlandırma problemlerinin yaşandığı bilinmektedir. Fiyatlandırma stratejileri güç ve karmaşık bir süreç sonunda belirlenmektedir. Turizm işletmelerinde tüketicilerin satın alma kararını verirken dikkate alınan önemli faktörlerden bir tanesi ürünün fiyatı olmaktadır. Bu bağlamda turizm işletmeleri, hedef ve amaçları ile uyumlu fiyatlandırma stratejisini belirleyip uygulamaları gerekmektedir. Turizm işletmelerindeki ürünlerin talep görebilmesi, kalitesi hakkındaki algılar, fiyatlandırma stratejilerinden etkilenmektedir. Turizm sektörünün dinamik yapısı ve yaşanmakta olan yoğun rekabet ortamı, belirlenecek olan fiyatlandırma stratejilerinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Fiyatlandırma stratejileri işletmeyi karlılığa ulaştırabilecek önemli bir stratejik araç olarak değerlendirilmelidir. Çalışma kapsamında, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan 4 ve 5 yıldızlı otellerin fiyatlandırma stratejileri keşfedici araştırma yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma bulgularının istatistiksel analizleri neticesinde; otellerin fiyatlandırma stratejilerinde maliyetlerin önemli yer tuttuğu ve yüksek karlılık bırakılacağı düşünülen turizm türleri olarak kültür ve yeme-içme turizmini önemsedikleri görülmüştür. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren otellerin, 2012 yılı ortalama oda fiyatlarının 118 TL, ortalama doluluk oranının ise %40 olduğu yapılan çalışma neticesinde tespit edilmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde turizm faaliyetlerinin artması için marka kent olarak öne çıkarılabilecek olan illerin önem derecelerine sıralamasında, 1. sırada Gaziantep, 2. sırada Diyarbakır, 3. sırada Mardin ilinin gösterildiği sonucuna ulaşılmıştır.