Akut lösemili hastaların blastlarında radikal süpürücü enzim aktivitelerinin ve glutatyon seviyesinin kemoterapiye yanıt ilişkisindeki rolünün araştırılması

Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2001

Öğrenci: Gülgün Güler Gündüz

Danışman: KAYAHAN FIŞKIN

Sayfa Bu çalışmada Akdeniz Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Kliniği'ne yatırılan, akut lösemi tanısı koyulan ve tedaviye alınan hastaların periferik kanından ayrılan blastlarında toplam glutatyon seviyesi, katalaz, glutatyon peroksidaz, glutatyon redüktaz, glutatyon S-transferaz, süperoksit dismutaz enzimlerinin aktiviteleri ölçüldü. Bu enzimlerin hastalar ve sağlıklı kontroller arasında farklılık gösterip göstermediği ve daha sonra da tedavi ile ilgili bir değişim olup olmadığı değerlendirildi. Araştırma sonucunda hasta ve kontrol gruplarının enzim aktivitelerinde farklılıklar olduğu, ancak tedavi ile ilgili ise herhangi bir değişim olmadığı belirlendi. Ayrıca hücre içi glutatyon miktarı hem biyokimyasal hem de akış sitometrik olarak ölçüldü.