Bir sulama sisteminde kullanılabilecek rüzgar enerji sisteminin tasarlanması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makina Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Öğrenci: Kutbay Sezen

Danışman: HİKMET RENDE

Bu çalışmada, Antalya yöresindeki 50 metre yer altı suyu seviyesi dikkate alınarak seçilen 40 Watt gücündeki DC dalgıç pompayı çalıştırabilecek küçük ölçekli bir rüzgar türbini tasarımı yapılmıştır.Üç kanatlı, 67 cm rotor yarıçapına sahip ve rotorun DC jeneratöre doğrudan bağlandığı bir rüzgar türbini imal edilmiş ve bu türbinin değişik rüzgar hızlarındaki performansları incelenmiştir. Yapılan deneyler, tasarlanan rüzgar türbininin 5,5 m/s ? 6,5 m/s rüzgar hızı aralığında en yüksek verimi olan % 27,5'e ulaştığını göstermektedir. Ragheb'e (2009) göre rüzgar türbini tasarımında % 35'lik bir verim gerçekçi bir hedef olarak kabul edilebilir. Bu nedenle % 27,5'lik verim oldukça tatmin edicidir. Elde edilen makul sonuç, tasarımın doğru esaslar dahilinde yapıldığını ortaya koymaktadır.