TURİZM İŞLETMELERİNDE İLİŞKİ AĞI ve BİLGİ PAYLAŞIMININ TEKNOLOJİ ve YENİLİĞE ETKİSİ: ANTALYA’DAKİ TURİZM İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Öğrenci: Yunus Topsakal

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): NEDİM YÜZBAŞIOĞLU

Turizm İşletmelerinde İlişki Ağı ve Bilgi Paylaşımının Teknoloji ve Yeniliğe Etkisi: Antalya?daki Turizm İşletmelerine Yönelik Bir Araştırma? başlıklı yüksek lisans tez çalışmasının amacı günümüzde sıkça sözü edilen sadece akademik çevrenin değil aynı zamanda iş çevreleri ile siyasetçilerin de gündeminde olan yenilikçilik, stratejik yenilik ve teknoloji konularının turizm işletmeleri arasındaki ilişki ağı ile bilgi paylaşımından nasıl etkilendiğini belirlemek ve önerilerde bulunmaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümümde araştırmanın önemi, araştırmanın amacı, araştırmanın paradigması ve yöntemine yer verilmiştir. Birinci bölümde strateji ve stratejinin yenilik ile ilgili literatür taramasına yer verilmiştir. Ardından ise ikinci bölümde yenilik ve stratejik yenilik kavramları ve gelişimleri ile ilgili literatür taramasına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Antalya?da hizmet veren turizm işletmelerinin personeline yöneltilen soru formundan elde edilen verilerin analizleri yapılmış. Çalışma sonucunda ise ilişki ağı ve bilgi paylaşımı ile teknoloji ve yenilik arasında olumlu bir bağlantı olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca sonuçlardan Antalya?da turizm işletmelerinin aralarındaki ilişkilerin iyi olduğu ilişki ağı ve bilgi paylaşımı ile ilgili ifadelere katılımların yüksek olmasından anlaşılmaktadır.