Bölge verim aşamasında kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) ıslah hatlarında bitki gelişmesi ve verim kriterlerinin incelenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Biyoteknoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Öğrenci: İsmail Hakkı Akgün

Danışman: FAİK KANTAR

Bu çalışma, bölge verim aşamasında 4 ileri ıslah hattı (KN303, KN338, ÇYRL, HNG) ve 2 adet tescilli çeşit (Kantar-05, Elkoca-05) olmak üzere 6 farklı genotipin Antalya'nın Elmalı ilçesinde, 1095 m rakımlı tarla koşullarında bitki gelişmesi ve bazı verim özellikleri incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme 2014 yılında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekerürlü olarak kurularak, hatların verim ve verim kriterleri belirlenmeye çalışılmıştır. Deneme verilere göre hatlar ve tescilli çeşitler arasında verim ve verim kriterleri yönünden önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Fizyolojik olum yönünden en erkenci 93 gün ile Kantar-05 çeşidi, en geç olgunlaşan ise 129 gün ile ÇYRL hattı olmuş, fakat kuru tane verimi bakımından ÇYRL hattı 231.47 kg/da ile en verimli hat olmuştur.