Protein bazlı yenebilir filmler ile bazı meyvelerin kaplanması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2001

Öğrenci: Mustafa Kemal Uslu

Danışman: MUHARREM CERTEL

Bu çalışmada, süt proteinlerine balmumu ve stearik-palmitik asit karışımının farklı oranda ilavesi ile on farklı yenebilir film çözeltisi hazırlanmış, çilek, kiraz ve kayısı örnekleri bu film çözeltileriyle kaplanmıştır. Kaplanan meyveler +3°C'de depolanarak, filmle kaplamanın depolama süresince meyvelerin bazı fiziksel ve kimyasal değişimleri üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Yenebilir filmlerle kaplamanın çilek ve kirazların raf ömrünü uzatmakta etkili olduğu, özellikle toplam süt proteinleri ve protein oranının % 30'u kadar balmumu ilave edilerek hazırlanan filmin bu meyvelerin raf ömrünü iki kat artırdığı, ancak yenebilir filmlerle kayısıları kaplamanın raf ömrünü uzatmakta etkisiz olduğu bulunmuştur.