Yoksulluk ve İşsizliğe Post Keynesyen Yaklaşım

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Öğrenci: Cafer Berk Zevkliler

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): SAYIM IŞIK

Bu tezin hedefi , işsizliğe ve yoksulluğa karşı güncel politik öneriler olan temel gelir ve devletin nihai işveren olma rolü ile ilgili bilgi vermek olmaktadır. Klasik liberalizm döneminden başlanarak, günümüze değin olan piyasa-devlet ilişkisi ve işsizlik-yoksulluk ilişkisi farklı ekollerin perspektifinden anlatılacaktır. Var olan işsizliğe yönelik olarak post keynesyen ekolün teorik ve politik önerileri günümüz koşullarının terimleriyle tanıtılacaktır. Bunun için ise klasik dönem iktisatçıları olan Marx, Smith, Ricardo, Polanyi ve fikirleri referans alınacaktır. Keynesyen teori içinse öncelikle John Maynard Keynes ve ikinci olarak da takipçisi olan Minsky'nin fikirleri analiz edilecektir. Birinci bölümde Polanyici bir perspektifle işsizlik, yoksulluk, devlet ve piyasa ilişkisi incelendikten sonra emek piyasalarının uğradığı dönüşüm tartışılacaktır. İkinci bölümde temel gelir politikaları ve bunu deneyimleyen ülkeler incelenecektir. Üçüncü bölümde Keynes ve onun takipçisi olan Minsky hakkında bilgi verilecektir ve post keynesyen iktisat hakkında Minsky'nin fikirleri anlatılacaktır. Dördüncü bölümde post keynesyen okulun metodolojisi ve post keynesyen ekolün işsizlik ve yoksulluğa yönelik politik önerileri analiz edilecektir. Beşinci bölümde ise ülke örnekleri anlatılarak Türkiye'de devletin son işveren mercii olma rolünün uygulanabilirliği ile ilgili bir kıyaslama yapılacaktır.