Pimpla Turionellae L. (Hymenoptera : Ichneumonidae)'nın açlık, beslenme, parazitleme ve yaşlılık durumlarında glikojen seviyesindeki değişmeler

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1995

Öğrenci: Deniz Akman

Danışman: ATİLA YANIKOĞLU

Bu çalışmada, biyolojik mücadele ajanı bir böcek olan Pimpla hırionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae)'nm ergin dişilerinde açlık, beslenme, yaşlılık ve parazitlemenin glikojen seviyelerine etkileri araştırıldı. Böceklerde önemli bir enerji deposu olan glikojenin P.hırionellae'mn dişilerinde % 30'luk bal ile beslenmeye bağlı olarak arttığı, açlık, yaşlanma ve parazitleme durumlarında ise azaldığı saptandı. Böceğin glikojen seviyesi ile konak puplanna bıraktığı yumurta sayısı arasında doğru orantılı bir ilişki olduğu belirlendi.