YEM BEZELYESİ (Pisum arvense L.) – TRİTİKALE (xTriticosecale Wittmack) KARIŞIK EKİMLERİNDE YÜKSEK OT VERİMİ VE KALİTESİ İÇİN UYGUN KARIŞIM ORANLARININ BELİRLENMESİ

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ÖZGÜR ÖZKAN

Danışman: Bilal Aydınoğlu

Bu çalışma, Afyonkarahisar ekolojik koşullarında yem bezelyesi (Pisum arvense L.)–tritikale (xTriticosecale Wittmack) karışık ekimlerinde yüksek verim ve kalite için uygun karışım oranlarının belirlemek amacıyla Kasım 2019-Mayıs 2020 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür.

Çalışmada bitki materyali olarak Karma 2000 tritikale çeşidi ve Taşkent yem bezelyesi çeşidi kullanılmıştır. Denemede muamele olarak %100 yem bezelyesi (%100YB), %75 yem bezelyesi-%25 tritikale (%75YB-%25T), %50 yem bezelyesi-%50 tritikale (%50YB-%50T), %25 yem bezelyesi-%75 tritikale (%25YB-%75T), ve %100 tritikale (%100T) olmak üzere 5 farklı karışım oranı incelenmiştir. Tarla denemesi tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.

Denemede bitkiler yem bezelyesinin bakla bağlama, tritikale tanelerinin süt olum döneminde biçilmiştir. Biçimden hemen önce bitki boyu ölçümleri yapılmıştır. Biçimden sonra ise botanik kompozisyon (%), yeşil ot verimi (kg/da), kuru madde oranı (%), kuru madde verimi (kg/da), ham kül, asit deterjan lif (ADF), nötr deterjan lif (NDF) ve ham protein oranları (%) ile ham protein verimleri (kg/da) belirlenmiştir.

Çalışma sonuçları Afyonkarahisar ekolojik koşullarında yem bezelyesi-tritikale karışık ekimlerinde yüksek ot verimi ve kalitesi için ele alınan oranlar içerisinde en uygun karışım oranının %75 yem bezelyesi-%25 tritikale (%75YB-%25T) karışım oranı olduğunu ortaya koymuştur.