Bazı yeni üzüm çeşitlerinin Antalya ekolojik koşullarına adaptasyonu üzerinde araştırmalar

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1994

Öğrenci: Feray Büyükduman Ünal

Danışman: HALİL İBRAHİM UZUN

Deneme Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümünün bağlarında yürütülmüştür. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından melezlenen Trakya ilkeren, 2/B-56, 6/B-54, l/C-2 ve 9/B-l ve Yalova Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü tarafından melezlenen Uslu, Atasarısı, Ergin Çekirdeksiz gibi bazı üzüm çeşitlerinin Antalya ekolojik koşullarına adaptasyonu araştırılmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme deseninde ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Uyanma, çiçeklerime, ben düşme ve hasat tarihi gibi fenolojik özellikler gözlendi. Sürgün, yaprak, salkım ve taneye ilişkin 84 ampelografik özellik değerlendirildi. Trakya ilkeren ve 9/B-l çeşitleri sırasıyla Cardinal 'den 19 ve 11 gün önce hasat edildi. Uslu üzüm çeşidi Cardinal 'den 18 gün önce hasat edilmiştir. Ergin Çekirdeksiz Cardinal 'den 1 gün sonra, Atasarısı ise 19 gün sonra hasat edilmiştir. Erkencilik açısından Uslu ve Trakya ilkeren yakın gelecekte potansiyel üretim değerine sahiptir.