Antalya - Burdur karayolu çevresinde yetiştirilen tahıllarda kurşun ve kadmiyum kirlilik düzeylerinin belirlenmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1996

Öğrenci: Ünal Doğan

Danışman: MUHARREM CERTEL

Bu çalışma ile Antalya-Burdur kara yolu çevresinde yetiştirilen tahıllardaki, kurşun ve kadmiyum kirlilik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yola farklı mesafelerden alman örneklerden hazırlanan ekstarktların Pb ve Cd içeriği atomik absorbsiyon spektrofotometrede okutuldu. Yola 0, 50 ve 100 m. mesafelerden alınan örneklerde sırasıyla; 1.135 mg/kg, 0.980 mg/kg ve 0.882 mg/kg'likbir kurşun konsantrasyonu tespit edilmiştir, örneklerde kadmiyum konsantrasyonu ise sırasıyla; 0.217 mg/kg, 0.197 mg/kg ve 0.198 mg/kg olarak bulunmuştur. örneklerde kurşun konsantrasyonunun yola yaklaştıkça arttığı, yoldan uzaklaştıkça azaldığı görülmüştür. Kadmiyum konsantrasyonlarının ise yola olan mesafe ile doğru orantılı olarak artıp veya azalmadıgı tesbit edilmiştir. Yani kurşun kirliliği üzerinde taşıt trafiğinin etkili olup, kirlilik düzeyini arttırırken, kadmiyum kirliliği üzerinde etkisiz olduğu görülmüştür.