Betonarme bir binanın probina orion bilgisayar programıyla deprem performansının belirlenmesi ve sonuçların DBYBHY-2007 bakımından değerlendirilmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Şerafettin Sağlam

Danışman: Engin Emsen

Tasarım güvenliği açısından binaların deprem yükleri altındaki davranışının belirlenmesi ve buna bağlı oluşan kesit tesirlerinin tespiti oldukça önemlidir. Bu nedenle, binaların deprem performansını belirleyen analiz yöntemleri geliştirilmiş ve son şekliyle 2007 yılından itibaren Türkiye Deprem Yönetmeliğinde yerini almıştır. Bu çalışmada, betonarme binaların deprem performans seviyesini belirleyen Probina Orion hazır bilgisayar programı kullanılarak örnek bir binanın performans analizi gerçekleştirilmiş ve elde edilen sonuçlar Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik 2007 (DBYBHY-2007) bakımından değerlendirilmiştir. Performans yetersizliği görülen binaya perde ilavesi yapılarak güçlendirme yapılmış ve sonuçlar yorumlanmıştır. Performans analizleri ve kontroller, yönetmelikte yer alan doğrusal elastik hesap yöntemleri esaslarına göre gerçekleştirilmiştir. Kontrol ve kıyaslama işlemleri SAP2000 yapı analiz programı yardımı ile gerçekleştirilmiştir.