İnşaat firmaları için stratejik yönetim ve inşaat işlemlerine yönelik strateji formülasyonu

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2002

Öğrenci: Rıfat Tür

Danışman: AYNUR KAZAZ

Bu çalışmada, inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların stratejik yönetimin temel ilkelerine yaklaşımları, çevresel faktörlerden etkilenme durumları ve mevcut durumda uyguladıkları veya uygulamayı düşündükleri stratejik alternatifler belirlenmeye çalışılmıştır. Strateji formülasyonu süreci içinde işletmenin amaçlarının, iç yapısının ve dış çevrenin analiz edilerek, bunun sonucunda rekabete dayalı bir çevrede uzun vadede yaşamın nasıl sürdürülebileceği araştırılmıştır. Çalışmada ülkemizin ekonomik, politik ve siyasi çevresi analiz edilerek, stratejik yönetim anlayışının firmalara entegrasyonu aşamasında ortaya çıkan olumsuz durumlar irdelenmiştir. Söz konusu çevresel faktörler karşısında firmaların izlediği alternatif stratejiler belirlenerek bu stratejilerin mevcut rekabet ortamına uygunluğu tartışılmıştır. Sonuç olarak, inşaat firmalarının stratejik yönetimin temel unsuru olan formülasyon aşamasına gereken önemi vermedikleri ve bunun bir sonucu olarak planlama sürelerinin kısa vadeler ile sınırlı kaldığı belirlenmiştir. Günümüzde inşaat sektörü için yeni bir yönetim tarzı olan stratejik yönetimin firmalarca yeterli derecede kavranamadığı ve izlenen stratejilerin bilimsellikten uzak olduğu sonucuna varılmıştır.