Kinematik yaklaşımla yüzmede GRAB çıkışı ile normal çıkışın etkisinin araştırılması

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi Ve Spor Öğretimi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Öğrenci: Barış Orhan

Danışman: ADNAN TURGUT

raştırmanın amacı, kinematik yaklaşımla, yüzmede grab çıkış ile normalçıkışın performansa etkisinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, yaşları 14,25±1,48 yıl,ağırlıkları 61,00±6,78 kg, boyları 170,5±3,27 cm olan 7 erkek, yaşları 13,5±1,31 yıl,ağırlıkları 52,87±6,08 kg, boyları 165,37±6,28 cm olan 8 bayan, toplam 15yüzücünün, çıkış bloğundaki diz açısı, çıkış bloğundan ayrıldıktan sonra ellerininsuya ilk temas ettiği yere kadar geçen mesafe ve süre, suya giriş açısı ve ilk 10 metreperformansları incelenmiştir.Araştırmada, elit yüzücülere normal ve grab çıkış olarak ikişer atlayışyaptırılmıştır. Atlayışlar, 100 Hz, hızında 1 adet Basler marka video kamera ileçekime alınmıştır. Görüntüler Simi Motion 6.2 programında değerlendirilmiştir. Buölçüm değerlerine göre kinematik analiz yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS forWindows 10,0 istatistik programında değerlendirilmiştir. Program ile tanımlayıcıistatistikler yapılarak, atlayışlar arasındaki farkın anlamlılığı, independent samplestesti ile test edilmiştir.Araştırmaya katılan erkek deneklerin; suya giriş açısı değerlendirildiğinde,normal çıkış ile grab çıkış arasında p<0,05 düzeyinde anlamlı fark bulunmuştur. İlk10 metre yüzme performansları değerlendirildiğinde ise normal çıkış ile grab çıkışarasında p<0,01 anlamlılık düzeyinde fark bulunmuştur. Araştırmaya katılan bayandeneklerin; suya giriş açısı değerlendirildiğinde, normal çıkış ile grab çıkış arasındap<0,05 düzeyinde anlamlı fark bulunmuştur. Çıkış bloğu ile ellerin suya ilk temasıarasındaki mesafe açısından normal çıkış ile grab çıkış arasında p<0,05 düzeyindeanlamlı fark bulunmuştur. İlk 10 metre yüzme performansları değerlendirildiğindeise normal çıkış ile grab çıkış arasında p<0,01 anlamlılık düzeyinde farkbulunmuştur.Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, grab çıkış tekniğinin, normalçıkış tekniğine göre performansı daha olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Busonuca, kinematik yaklaşımla elde edilen veriler neticesinde varılmıştır.