Şirketlerdeki Erken Uyarı Göstergeleri ile Saklı Markov Modeli Üzerine Bir Uygulama

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ekonometri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Öğrenci: Fatıma Büyüktatlı

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): MEHMET MERT

Finansal başarısızlığa neden olan iç nedenlerin finansal oranlar aracılığıyla gözlemlenebildiğini ve erken uyarı göstergeleri olarak değerlendirildiği finansal analistler tarafından saptanmıştır. Bu saptama doğrultusunda firmanın geleceğine yön verecek yöneticilerin finansal oranları okuyup değerlendirmesi ve buna bağlı yorumlayabilmesi noktasında geliştirilen istatistiksel metotların dışında farklı bir istatistiksel metot olan Saklı Markov Modelleri bu çalışmada kullanılacaktır. Çalışmanın birinci bölümünde finansal oranlara ve finansal oranlardan erken uyarı göstergesi olarak faydalanmamızı sağlayacak analiz yöntemlerine yer verilmektedir. İkinci bölümde Markov Modeli ve Saklı Markov Modeli detaylı olarak örnekleriyle incelenmiştir. Üçüncü bölümde X şirketi üzerinde bir uygulama oluşturulmuş ve bulunan sonuçlar dördüncü bölümde değerlendirilmiştir.