John Locke'un dil anlayışı bağlamında dil-dünya ilişkisi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ÖZGE ÖZER

Danışman: Ayşegül Doğrucan

İnsan Anlığı Üzerine Bir Deneme adlı eserinde, John Locke insan bilgisinin kaynağını, kesinliğini ve genişliğini araştırmayı amaç edinir. Bu nedenle, insan anlığını inceler. Bir bilgi teorisi oluşturmadan önce, İdeler Teorisi’ni meydana getirdikten sonra, Locke, dilin doğasını, kullanımını ve imlemini irdelemesi gerektiğini fark eder çünkü bilgi dilsel önermelerden oluşmaktadır. Bu şekilde, Locke, bir dil teorisi ortaya koyar. Bu teoriye göre, sözcükler ve şeyler anlığın nesneleri olan ideler sayesinde ilintilenir. Bir diğer deyişle, dil ve dünya arasındaki ilişki idelerin dolayımı aracılığıyla inşa edilir. Dahası, temsiliyet, iletişim ve nominalizm bu ilişkinin saptanabileceği üç boyuttur. Bu çalışmada, ilk olarak, Locke’un İdeler Teorisi, dil teorisi ve bilgi teorisi sırasıyla ele alınmıştır. Sonrasında ise bu üç boyut açıklanmaya çalışılmıştır.