Giyilebilir sanat bağlamında kutnu kumaşı ve bir tasarım örneği

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ELİF BURCU BİNBOĞA

Danışman: Menekşe Suzan Teker

Kutnunun hammaddesi olan pamuk ve ipeğin yeryüzünde birden çok yerde yetiştirilmesi, kumaşın yayılmasını sağlamıştır. Pamuk ve ipekten oluşan kutnu, değerli hammaddesi ve sıra dışı dokuma yöntemi ile özel bir kumaş türüdür. Kutnu kumaşı halkın kullanımından, saraylıların kullanımına kadar geniş bir tüketici kitlesine sahip olmuştur. Zamanla değişen koşullar ve yaşanan teknolojik gelişmeler karşısında usta sayısında ve üretiminde azalma yaşanmıştır. Günümüzde hala geleneksel yöntemlerle üretilmekte olup özünü koruma mücadelesi vermektedir. Kültürel bir miras olan kutnu kumaşının bilinirliğini arttırmak amacıyla; araştırma yöntemlerinden araştırma için sanat yöntemi kullanılmıştır. İfade aracı olarak kutnu kumaşından giyilebilir sanat eseri üretilmiştir. Giyilebilir sanat, kutnu kumaşını güncelleyerek yeni bir yaratım aracına dönüştürmüştür. Kutnuya yenilikçi ve güçlü bir kimlik kazandırmıştır. Kutnu kumaşının giyilebilir sanat akımı ile sanat eserine dönüştürülmesi, kutnuyu başlı başına bir sanat aracı olarak görmemizi sağlamaktadır. Bu sayede bilinirliği yüksek olan bir kumaş türü olmuştur.